Αγαπητοί μας φίλοι, μέσα από τις ιστορίες και τις μαρτυρίες των αγωνιστών γράφεται το βιβλίο της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Δήμος Κορυδαλλού σας δίνει το βήμα να μας εμπλουτίσετε με άγνωστες ιστορίες ή να μας υπενθυμίζετε ιστορικά γεγονότα με την δική σας ματιά σε ό,τι έχει να κάνει με τον τόπο σας.
Η ακριτική Κάσος, η «καπετάνισσα των Δωδεκανήσων», συμμετείχε στην Επανάσταση του 1821 με όλες της τις δυνάμεις: οι Κασιώτες έδωσαν στον επαναστατικό στόλο όλα σχεδόν τα πλοία τους και οι ίδιοι ρίχτηκαν με θάρρος στον Αγώνα. Το 1824, ο πληθυσμός της Κάσου είχε φθάσει στις 7.000 και ο εμπορικός της στόλος αποτελείτε από 100 πλοία, τα οποία οι Κασιώτες είχαν εξοπλίσει με κανόνια. Με αυτά τα πλοία οι ατρόμητοι ναυτικοί της Κάσου παρενοχλούσαν τον οθωμανικό στόλο, ενώ είχαν βοηθήσει σημαντικά και την επανάσταση στην Κρήτη. Εξέχοντα ρόλο είχαν οι καπετάνιοι Θεόδωρος Κανταριτζής, Μάρκος Μαλλιαράκης (Διακομάρκος) καί Χατζή Μαυρής.
Το 1824, αντιστάθηκαν σθεναρά στον αιγυπτιακό και οθωμανικό στόλο, η Καταστροφή της Κάσου ήταν όμως ολοκληρωτική. Στις 27 Μαΐου 1824 ο στόλος της Αιγύπτου επιτέθηκε στο νησί με 45 πλοία εφοδιασμένα με τέσσερις χιλιάδες στρατό υπό του Χουσεΐν Μπέη. Έκαναν απόβαση σε απόκρημνο μέρος και κυρίευσαν το νησί. Στις 30 Μαΐου (ν. ημερολ.) ακολούθησε καταστροφή του νησιού, φόνος των νησιωτών, αιχμαλωσία των γυναικών και των παιδιών.
Μαύρο πουλάκι κάθεται στής Κάσου τ’ αγριοβούνι
βγάλλει φωνίτσα θλιβερή καί μαύρο μοιρολόι,
– “Μάνα κλαμός καί βουγκητός εις τό νησί τής Κάσου!”
Η μάνα κλαίει τό παιδί καί τό παιδί τή μάνα
κι ο αδερφός τήν αδερφή κι άουρος τήν καλή του.
Γίνονται στίβες τά κορμιά, τά αίματα ποτάμια.
Πηγές: Διονύσιος Κόκκινος, «Η Ελληνική Επανάστασις», έκδοση «Μέλισσα», Τόμος 4ος.
http://www.lavaro21.gr/
Βασιλική Τσαούλη
Τμήμα Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ