Αγαπητοί μας φίλοι, μέσα από τις ιστορίες και τις μαρτυρίες των αγωνιστών γράφεται το βιβλίο της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Δήμος Κορυδαλλού σας δίνει το βήμα να μας εμπλουτίσετε με άγνωστες ιστορίες ή να μας υπενθυμίζετε ιστορικά γεγονότα με την δική σας ματιά σε ό,τι έχει να κάνει με τον τόπο σας.
Η Πολιορκία και η άλωση του Λάλα (9-13 Ιουνίου 1821) ήταν μια από τις πρώτες μεγάλες συγκρούσεις της Ελληνικής Επανάστασης του 21. Ήταν σημαντική νίκη των Ελλήνων κατά των Λαλαίων, μουσουλμάνων Αλβανών κατοίκων της περιοχής Λάλας της Ηλείας, οι οποίοι αποτελούσαν σοβαρό εμπόδιο για την ευνοϊκή εξέλιξη της επανάστασης στην Πελοπόννησο, καθώς διέθεταν μεγάλη οικονομική και στρατιωτική δύναμη.
Ξεπερνώντας οι Έλληνες τις διαφωνίες σχετικά με την τακτική που θα ακολουθούσαν και τους αρχικούς λάθος συντονισμούς, καταφέρνουν υπό τον συντονισμό του Κολοκοτρώνη, εμψύχωση του Δημητρίου Πλαπούτα και την ανδρεία των Ελλήνων να αναγκάσουν τους Λαλαίους να υποχωρήσουν και να σημάνει το τέλος της επιβολής τους στην περιοχή.
Ήταν μεγάλη η σημασία της ελληνικής νίκης, καθώς οι Λαλαίοι θεωρούνταν «τα καλύτερα ντουφέκια του Μοριά». Εκτός από την ανακούφιση που επέφερε τους γειτονικούς ελληνικούς πληθυσμούς και την αναπτέρωση του ηθικού των Ελλήνων, άνοιξε ο δρόμος για την «Άλωση της Τριπολιτσάς».
Αξίζει να σημειωθεί πως για τη συμμετοχή τους στη μάχη οι Επτανήσιοι διώχθηκαν από την αγγλική Διοίκηση των Ιονίων Νήσων με συλλήψεις, φυλακίσεις και δημεύσεις περιουσιών.
Στην μάχη του Λάλα πολέμησε ο πρόγονος μου Ο Ιωάννης Κ. Πισιμίσης (1798 -1821) αγωνιστής της ελληνικής επανάστασης απόγονος οικογένειας κλεφτών. Γεννήθηκε στον Βλόγγο Αρκαδίας και έλαβε μέρος στις πρώτες μάχες του απελευθερωτικού αγώνα ως σημαιοφόρος του Γεωργάκη Πλαπούτα. Διακρίθηκε στη Μάχη του Λάλα όπου και τελικά φονεύθηκε στις 13 Ιουνίου 1821 από έναν Τούρκο ελεύθερο σκοπευτή.
Πηγές: Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών,1975
Η πολιορκία και η άλωση του Λάλα”, Γιάννης Θ. Πισιμίσης