Νομός Μεσσηνίας

Αγαπητοί μας φίλοι, μέσα από τις ιστορίες και τις μαρτυρίες των αγωνιστών γράφεται το βιβλίο της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Δήμος Κορυδαλλού σας δίνει το βήμα να μας εμπλουτίσετε με άγνωστες ιστορίες ή να μας υπενθυμίζετε ιστορικά γεγονότα με την δική σας ματιά σε ό,τι έχει να κάνει με τον τόπο σας.

Εγγραφείτε
Ειδοποίηση για
guest
3 Σχόλια
Παλαιότερα
Νεότερα Most Voted
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Ελένη Λιντζαροπούλου

Σχετικά με την έναρξη της Επανάστασης στη Μάνη.

Όπως φαίνεται από το κείμενο του Β. Πατριαρχέα η απόφαση για την έναρξη της επανάστασης στη Μάνη πάρθηκε στις Κιτριές και όχι στην Αρεόπολη. Αναφέρει ο μανιάτης ιστορικός:

«Ἡ προφορικὴ παράδοσις διέσωσε περαιτέρω καὶ τὴν ἑξῆς εἴδησιν περὶ τῶν συμβάντων εἰς ἕν τῶν τελευταίων, μετὰ τὴν 17ην Μαρτίου, ἀλλεπαλλήλων συμβουλίων τῶν Μανιατῶν καπεταναίων ἐν Κιτριαῖς, ἥν μεταφέρω ενταῦθα, ἀκούσας ταύτην κατὰ τὴν νεανικήν μου ἡλικίαν παρὰ γερόντων ἐν τῇ ἰδιαιτέρᾳ μου πατρίδι. Εἰς τελευταίαν σύσκεψιν τῶν καπεταναῖων ἐν Κιτριαῖς, εἶχε γίνει προειδοποίησις εἰς τοὺς πέριξ τοῦ πύργου τοῦ Πετρόμπεη συναθροισμένους ἐνόπλους, ὅτι τὸ ἄγγελμα τῆς συμφωνίας τῶν συνεδριαζόντων καπεταναίων τῆς Μανῆς, παρευρισκομένου εἰς τὸν ὀντᾶν καὶ τοῦ Κολοκοτρώνη, θὰ δοθῇ διὰ πυροβολισμοῦ ἐκ τοῦ πύργου συνθηματικῶς, ὅτι ἐπετεύχθη αὕτη ἀρθείσης πάσης διαφωνίας, καὶ πράγματι, ἐν τῇ προόδῳ τῆς συσκέψεως, ἐπεκρότησε τὸ τελικὸν ἀποτέλεσμα τῆς πλήρους συμφωνίας ριφθεὶς πυροβολισμός διὰ πιστόλας, ὑπὸ τοῦ γεροντοτέρου τῶν καπεταναίων Πανάγου Κυβέλου, προβαλόντος εἰς τὸ παράθυρον, διὰ να ἐπακολουθήσουν πανηγυρικοὶ πυροβολισμοι τῶν ἀναμενόντων μαχητῶν ἀποδεξαμένου ὁμοθύμως, κατ΄αὐτὸν τὸν τρόπον, καὶ τοῦ λαοῦ, τὴν προσδοκωμένην χαρμόσυνον ἀπόφασιν διὰ τὴν ἔνοπλον εἰσβολὴν πρὸς ἅλωσιν τῆς Καλαμάτας καὶ κατάλυσιν τῆς Ὀθωμανικής ἐξουσίας».

Πηγή: Β. Δ. Πατριαρχέα, (1971). Δίπτυχον Ιστορικόν και Φιλολογικόν της Εθνεγερσίας, Αθήνα: Τυπ. Θεοδ. Μπαλλίδης, σ.41 (μα’).

patriarxeas-2-9a7a9414a5.jpg
Nelli Korwni

«Ραμοβούνι»

Ο τόπος γέννησης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του «γέρου του Μωριά»

Γιός του αγωνιστή των «Ορλωφικών» Κωνσταντή Κολοκοτρώνη και της Γεωργίτσας Κωστάκη, απόγονος οικογένειας γνωστής για τους αγώνες της κατά των τούρκων.

3 Απριλίου του 1770 η μητέρα του, κυνηγημένη από τους τούρκους προσπαθεί να φτάσει σε ασφαλή σημείο για να τον γεννήσει, ωστόσο, η μεγάλη στιγμή για την ιστορία της Ελλάδας, αυτή της γέννησης του, την βρίσκει σε μια πλαγιά δίπλα από το εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου και σε μια μικρή πηγή. Κάτω από ένα δέντρο γεννήθηκε ο μεγαλύτερος ήρωας της επανάστασης και ένας σπουδαίος άνθρωπος!

Ο ίδιος έχει πει: «Εγεννήθηκα εις τα 1770Απριλίου 3, τη Δευτέρα της Λαμπρής. Η αποστασία της Πελοποννήσου έγινε εις τα 1769. Εγεννήθηκα εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνία, ονομαζόμενον Ραμοβούνιο»

Στον χώρο της γέννησης του, έχει ανεγερθεί ανδριάντας του μεγάλου έλληνα οπλαρχηγού ως ελάχιστος φόρος τιμής στη συμβολή του στον απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους. Ο ανδριάντας παρουσιάζει τον Κολοκοτρώνη έφιππο με ένα σπαθί στο χέρι και τοποθετήθηκε στις 16 Αυγούστου 2007

Πηγές:https://vasiliko-messinias.webnode.gr/axiotheata/ramovoyni-mnimeio-th-kolokotroni-kai-o-vyzantinos-naos-toy-agioy-stefanoy/

5435433545.jpg
Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων 8ου Γυμνασίου Κορυδαλλoύ

H προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη από το στρατόπεδο του Ιασίου (Μολδοβλαχία), 24 Φεβρουαρίου 1821, με την οποία κηρύσσεται επίσημα η Ελληνική Επανάσταση.

Το κείμενο της προκήρυξης περιλαμβάνεται και στο χειρόγραφο για την εκτύπωση της πρώτης εφημερίδας του Αγώνα με τίτλο «Σάλπιγξ Ελληνική» η οποία εκδόθηκε στην Καλαμάτα την 1η Αυγούστου 1821.

Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος

Η ώρα ήλθεν, ω Άνδρες Έλληνες! Προ πολλού οι λαοί της Ευρώπης πολεμούντες υπέρ των ιδίων δικαιωμάτων και ελευθερίας αυτών, μας επροσκάλουν εις μίμησιν, αυτοί, καίτοι οπωσούν ελεύθεροι, επροσπάθησαν όλαις δυνάμεσι, να αυξήσωσι την ελευθερίαν, και δι’ αυτής πάσαν αυτών την ευδαιμονίαν. Οι αδελφοί μας και φίλοι είναι πανταχού έτοιμοι…

…Ας κινηθώμεν λοιπόν μέ εν κοινόν φρόνημα, oι πλούσιοι ας καταβάλωσιν μέρος της ιδίας περιουσίας, oι ιερoί ποιμένες ας εμψυχώσωσι τον λαόν με το ίδιόν των παράδειγμα, και oι πεπαιδευμένοι ας συμβουλεύσωσιν τα ωφέλιμα….

…Η Πατρίς θέλει ανταμείψη τα ευπειθή και γνήσιά της τέκνα με τα βραβεία της δόξης και τιμής• τα δε απειθή και κωφεύοντα εις την τωρινήν της πρόσκλησιν, θέλει αποκηρύξη ως νόθα και ασιανά σπέρματα, και θέλει παραδώση τα ονόματά των, ως άλλων προδότων, εις τον αναθεματισμόν και κατάραν των μεταγενεστέρων….

Η προκήρυξη και το χειρόγραφο για την εκτύπωση της εφημερίδας «Σάλπιγξ Ελληνική», φυλάσσονται στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, στη Συλλογή Γιάννη Βλαχογιάννη.

Επιμέλεια Αρχειακού Υλικού: Ζωγράφου Κατερίνα

prokiriksi.jpg
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!
3
0
Μοιραστείτε τις ιστορίες σας, παρακαλώ προσθέστε το σχόλιο σας.x
()
x